Normaal LettertypeGroter LettertypeGrootste Lettertype
U bent hier:
 
 

Duurzaam bouwen

"Duurzame ontwikkeling betekent dat we voldoen aan onze huidige behoeften zonder de mogelijkheden van de toekomstige generaties in gevaar te brengen. Het is een versmelting van economische ontwikkeling, sociale vooruitgang en ecologisch evenwicht met oog voor de levenskwaliteit van elke mens, waar ook ter wereld." (Bründtland Commissie)

Het VIPA vertaalt de principes van duurzame ontwikkeling concreet naar instrumenten met betrekking op duurzaam bouwen die relevant zijn voor de toepassing ervan op de infrastructuur van welzijns- en verzorgingsvoorzieningen in Vlaanderen. Hierbij vertrekt het VIPA van de principes en de doelstellingen van de Vlaamse Regering die zijn opgenomen in de "Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling" en het "Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012".

De specifieke uitdaging voor het VIPA ligt in het garanderen van een gezond binnen-klimaat in alle voorzieningen. Tegen de achtergrond van de snel evoluerende bouw-technische eisen wil het VIPA een kader bieden waarbinnen ook voor kwetsbare bewoners en gebruikers een degelijk wooncomfort en een gezond binnenklimaat kunnen verzekerd worden.

VIPA-criteria

-    VIPA-criteria duurzaamheid (dossiers ingediend vanaf 22-01-2010) 
 

Energieprestatie

-    EPB in welzijns- en gezondheidsvoorzieningen
-    Energieprestatie-indicatoren (EPI) 
        -    EPI-studies
        -    EPI-rekenblad
-    Energieprestatiecertificaat (EPC) 
 
 
 
Developed by RealDolmen