Normaal LettertypeGroter LettertypeGrootste Lettertype
U bent hier:
 
 

Gemeenschappelijk sanitair

Het gemeenschappelijk sanitair op de afdeling kan gebruikt worden door iedereen; bewoners, bezoekers en personeel. Om deze reden dient minstens één toilet dan ook afgestemd te zijn om ondersteuning te geven aan personen met beperkingen.

 

In praktijk zien we meestal dat een sanitair blok over minimaal één standaard toilet en één rolstoeltoegankelijk toilet beschikt.

 

Uitgaande van het gebruikscomfort blijkt wel, dat voor het toiletbezoek van bewoners met een grotere zorggraad gebruik gemaakt wordt van de private of de gemeen-schappelijke badkamer. Hier is meer een functionelere ruimte die tevens het gebruik van hulpmiddelen mogelijk maakt.

 

Aandachtspunten ruimtelijke context

Locatie en bereikbaarheid

Optimaal is het gemeenschappelijk sanitair centraal gelegen op de afdeling, kortbij de gemeenschappelijke verblijfsruimten.

 

Uit praktijk blijkt ook dat ze best niet direct gelegen zijn ter hoogte van het onthaal of de verpleegpost van een afdeling. Dit enerzijds omwille van het zicht op deze ruimten  en de personen die het toilet gebruiken, maar vooral omwille van de grote circulatieknoop die ontstaat.

 

Zijn deze sanitaire ruimten vlot bereikbaar en zichtbaar vanuit de leefruimten dan zullen zij langer zelfstandig gebruikt worden. Dit vormt een belangrijk aspect in functie van de ondersteuning van de zelfstandigheid van de bewoners.

 

Sanitaire ruimten worden vaak voorzien van een voorgelegen sasruimte. Ook deze sasruimte mag geen knelpunt vormen voor de bewoners of bezoekers van de afdeling.

 

Multifunctioneel toilet

Bij voorkeur wordt gekozen voor een multifunctioneel toilet. Minimaal is een rolstoel-toegankelijk toilet vereist.

 

De dimensionering van de toiletruimte moet gebruiksruimte bieden voor de uit te voeren activiteiten. In de ruimte is minimaal een draairuimte met een diameter van 150 cm,  minstens één transferzijde en een handwastafel aanwezig.

-   Gebruik van een toilet
 

         Multifunctioneel toilet                       Rolstoeltoegankelijk toilet

 De wastafel staat best in de toiletruimte zelf. Dit enerzijds omwille van het privacy aspect maar anderzijds ook om water binnen handbereik te hebben.

 

In deze ruimte zullen transfers voornamelijk manueel uitgevoerd worden, mits ondersteuning van één of twee personen. Daarnaast zal ook steeds de ruimte aanwezig moeten zijn voor het plaatsen van een (ongebruikte) rolstoel. Kan deze in de toiletruimte blijven staan, dan geeft men de toiletbezoeker een grotere privacy.

 

Is er slechts één aangepast toilet aanwezig, dan is het aangewezen om een multi-functioneel toilet te voorzien met een dubbele transferzijde. Dit laat betere gebruiks-ruimte toe als twee zorgverleners hulp moeten bieden of om de ongebruikte zijde te gebruiken voor het plaatsen van een rolstoel.

 

Concrete en specifieke ontwerpcriteria 

Voor concrete ruimtelijke aanbevelingen en specifieke ontwerpcriteria (maatvoering, principes, voorbeelden …) verwijzen we door naar het ‘Handboek toegankelijkheid van publieke gebouwen’: www.toegankelijkgebouw.be.

U kunt deze pagina afdrukken.

 
 
 
Developed by RealDolmen